Geld voor zorg

We willen graag dat iedereen zijn of haar zorgkosten kan betalen. Daarom kunt u hulp krijgen als u (tijdelijk) de kosten van uw zorg niet kunt betalen. Er zijn altijd regels en voorwaarden voor die hulp. Vraag 't Baken om meer informatie. Samen bekijken we waar u recht op heeft en hoe u het kunt aanvragen.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is geld van de Rijksoverheid om uw zorgverzekering te helpen betalen. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U kunt zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Heeft u recht op zorgtoeslag? En hoeveel krijgt u dan? Dat hangt onder andere af van:

  • het inkomen van u en de mensen met wie u samenwoont
  • uw leeftijd

Wilt u meer weten over zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Goedkopere zorgverzekering

De gemeente Lochem biedt de mogelijkheid voor mensen met een laag inkomen om een voordelige en uitgebreide zorgverzekering af te sluiten. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Aevitae. De gemeente betaalt een deel van de maandelijkse premie. Daardoor blijven de kosten voor u als inwoner lager.

Aevitae verzorgt de zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen voor de gemeente Lochem.

Tegemoetkoming in de zorgkosten

Blijft u liever bij uw huidige zorgverzekeraar? Dan kunt u kiezen voor een tegemoetkoming in de zorgkosten. Of u kiest voor de zorgverzekering via de gemeente of voor de tegemoetkoming in de zorgkosten, is afhankelijk van uw situatie. Meer informatie hierover vindt u op Check waar je recht op hebt. Ook kunt u een gesprek aanvragen bij ’t Baken.

Dubbele kinderbijslag

Heeft uw kind een ziekte of een beperking? Dan kunt u misschien dubbele kinderbijslag krijgen. Dubbele kinderbijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Kijk op de website voor meer informatie.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is geld van 't Baken om u te helpen als u bijzondere kosten heeft. U heeft zelf te weinig inkomen om deze kosten te betalen. Voorbeelden zijn:

  • kosten voor rechtsbijstand
  • extra kosten door een ziekte of beperking
  • verhuiskosten voor bijzondere situaties

Of uw kosten bijzonder zijn, hangt af van uw situatie. Het gaat erom wat u nodig heeft. Daarom wordt elke aanvraag apart bekeken en beoordeeld. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit of u werkt, een uitkering krijgt of een pensioen. De hoogte van uw inkomen is wel belangrijk.

Bijzondere bijstand vraagt u aan bij 't Baken. Kijk voor uitleg op de website Check waar je recht op hebt.

Aftrekbare ziektekosten

Sommige ziektekosten worden niet door de verzekering vergoed. Mogelijk kunt u deze aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk op Meerkosten.nl voor meer informatie.

Eigen bijdrage Wmo en Wlz (CAK)

Het CAK berekent uw eigen bijdrage voor zorg die u krijgt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Kunt u deze eigen bijdrage voor uw zorg niet betalen? Dan kunt u het CAK vragen de eigen bijdrage aan te passen, of bij het CAK een betalingsregeling aanvragen. Of vraag ’t Baken of u recht heeft op bijzondere bijstand om deze eigen bijdrage te betalen.

Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen kunt u de eigen bijdrage (deels) terugkrijgen van uw zorgverzekeraar. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Sociale Verzekeringsbank - dubbele kinderbijslag

Website
www.svb.nl/dubbele_kinderbijslag

't Baken gemeente Lochem

Zoekt u naar manieren om langer thuis te blijven wonen? Heeft u vragen over de ontwikkeling van uw kind? Heeft u moeite met het vinden van een baan? Gaat het financieel even niet makkelijk? Maakt u zich zorgen om een ander? Speelt er zo veel dat u het even niet meer weet?

Voor al deze en andere vragen over zorg, jeugd, werk en inkomen, kunt u bij ’t Baken terecht. Op deze website vindt u informatie over zorg, opvoeden, wonen, werk,  inkomen en meedoen en gegevens van organisaties die u kunnen helpen.

Als u er niet uit komt of u wilt graag iemand spreken, neem dan gerust contact met ons of kom langs.

Samen zorgen we ervoor dat u weer verder kunt!

Bezoekadres
Hanzeweg 8
7421 CR Lochem
Website
www.bakenlochem.nl
E-mailadres
info@bakenlochem.nl
Telefoonnummer
0573 - 28 92 90

Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u een kind. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Belastingdienst of aan de gemeente. Dan hebben zij altijd de juiste gegevens. En krijgt u altijd het juiste bedrag.

Wilt u weten welke veranderingen u zeker door moet geven? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Krijgt u hulp of zorg vanuit de Wmo of jeugdzorg van 't Baken? Dan moet u veranderingen ook aan 't Baken doorgeven.